Joventut

Joventut

El costat més fosc del WhatsApp

27/11/2014

  • Whatsapp

No podem negar que el WhatsApp és una bona eina que ens ha facilitat molt la comunicació els uns amb els altres, en poc temps la paraula Whatsapp s'ha tornat un sinònim de "parlar". Però l'excés de comunicació, i molt més si és instantània, pot generar conflictes i, fins i tot, por arribar a jugar en contra nostra.

 

Darrere de les pantalles (ja sigui de l'ordinador, del mòbil, de la tablet, etc.) ens sentim segurs i valents. Però les nostres accions tenen conseqüències a la vida real. Els smpartphones ens permeten, no només comunicar-nos, sino gravar, emetre i compartir ràpidament allò que ens pot provocar greus problemes. Així, per tant, aquest és el costat més cruel i fosc del WhatsApp:

 

1.  VIOLÈNCIA DE GÈNERE

La violència de gènere és molt més que maltractar físicament la parella, és també el maltractament psicològic. El control que una persona gelosa pot exercir sobre la seva parella és, per exemple, gràcies a les funcions del Whatsapp com són la darrera connexió o el "doble check" blau. "Què dius?", "Què fas?", "On ets?", "Amb qui estàs?", "Si has llegit el missatge per què no em respons?". L'app pot convertir-se en una eina de control de la teva parella, que no se te'n vagi de les mans!

 

2. CONVERSES POC ENCERTADES 

Tot el que dius per escrit pot malinterpretar-se fàcilment. El què per a tu és una broma, el teu amic/ga, familiar o parella ho pot entendre d'una altra manera i prendre-s'ho malament. Quants conflictes han començat al WhatsApp? Les converses que puguis tenir cara a cara, evita tenir-les a través de les pantalles, t'estalviaràs mals rotllos!

 

3. L'ASSETJAMENT I EL BULLYING

Les persones podem arribar a fer molt mal amb les nostres paraules sense adonar-nos. Tothom pot equivocar-se, això no ens dóna dret a insultar, criticar, perseguir i difamar ningú. Si aquest assetjament passa a les xarxes socials i al WhatsApp el patiment no s'acaba mai. T'imagines com deu ser passar tot el dia aguantant crítiques i insults, arribar a casa i no poder desconnectar, i que aquestes segueixin?

 

4. EL SEXTING

De vegades ens fem fotos que no ens hauríem de fer mai. Abans de fer-te una foto que mai publicaries al Facebook, per exemple, pensa si estàs fent bé en enviar-li a aquella persona que creus que mai et fallarà. Un cop fas clic a "Enviar" no saps qui pot arribar a veure aquesta foto teva. Si no vols penedir-te, pensa-ho bé. Un cop fet ja no hi ha marxa enrere.

 

Però això no és tot: compartir fotografies d'una altra persona nua o que pugui causar un mal a la seva imatge, és un delicte! 

 

5. BULOS

Cada dia ens arriben cadenes de missatges sobre alguna cosa que es fa fàcilment popular i sembla creïble, però no ho és. Abans de passar un missatge que t'ha arribat, assegura't que sigui veritat. I no, si envies aquest missatge a 20 persones la teva icona no es tornarà blava i l'aplicació no serà gratuïta per a tu per fer-ho.

 

6. HACKERS QUE FAN MIRACLES 

Atenció, si et demanen diners per alguna cosa especial i difícil de creure, sospita! El risc de ser estafats a través de l'aplicació és molt alt, molts hackers s'aprofiten que volem tenir noves prestacions. No existeix cap manera d'espiar els missatges d'un altre usuari i no desapareixerà el "doble check" blau si et descarregues una altra aplicació i pagues per ella. Si ho penses bé, veuràs que no té cap sentit.

 

7. EXCLUSSIÓ SOCIAL

Es parla poc d'aquest risc, però existeix. Aquest tipus d'aplicacions creen una nova excusa pel xantatge: estar o no estar dins d'un grup de WhatsApp. Per què excloure a algú d'un grup si vol ser-hi? No hi ha res més lleig que no sentir-se integrat en algun grup. Segur que ho has patit alguna vegada... no ho promocionis!

 

 

Si reps assetjament a través de les xarxes socials o del WhatsApp, no dubtis ni un segon en explicar-li a algú que pugui ajudar-te. Si és molt greu denuncia-ho.


 

 

  

L'administració del web es reserva el dret d'eliminar qualsevol missatge que contingui propaganda o publicitat d'empreses i/o que insulti o utilitzi un llenguatge ofensiu, racista, violent o homòfob. L'Espai Jove El Galliner no comparteix necessàriament el contingut de les opinions publicades.

No hi ha comentaris.

Data de modificació: 28/11/2014 16:57:15

  • Imprimir Imprimir