Joventut

Joventut

La veu dels Joves: La Juguesca

13/9/2017

  • Organització La Juguesca

ja s'ha acabat la 23a edició de La Juguesca, la competició entre colles de la Festa Major de Lliçà d'Amunt. L'Eudald Pineda (29) i la Carla Marcos (28) són dos dels joves que formen part de l'Organització. La Regidoria de Joventut hem volgut saber què els aporta aquesta experiència en la seva vida personal i professional.

 

Què és La Juguesca?

La Juguesca és una competició entre colles que es fa durant la Festa Major de Lliçà d’Amunt en la que hi ha diferents proves diàries en format de macro-gimcana i, al final de la setmana de Festa Major, la colla que aconsegueix més punts és qui acaba guanyant. A La Juguesca les colles no guanyen res. La gent el que fa realment és passar-s’ho bé, la satisfacció de guanyar.

 

Què significa formar part de l’Organització?

Formar part de l’Organització de La Juguesca significa viure la Festa Major d’una forma totalment diferent a com l’has viscut abans d’entrar-hi. Estàs durant uns dies totalment enfocat a fer una feina per a que tothom s’ho passi bé, que la gent que vulgui pugui disfrutar-la. Això suposa que tu no pots viure tant intensament altres parts de la Festa Major per què estàs molt implicat en aquesta. Però, personalment, és molt enriquidor.

 

Com us organitzeu internament?

És difícil de contabilitzar les persones que formem part de l’organització, per què hi ha dues fases: la primera, abans de la Festa Major, pensem el contingut de les proves, les muntem i les organitzem, per fer-ho som unes 10 persones regulars; després venen els dies d ela pròpia festa, que per controlar-ho tot i muntar-ho sobre el terreny necessitem entre 25 i 30 persones. L’ideal seria ser més persones per que cada cop hi ha més participants i necessites més gent muntant, però entre 10 i 30 persones depenent del moment.

 

Al principi anem tots a la una, i després ja ens dividim la fent grups de treball. No tenim cap estructura interna, no hi ha ningú que dirigeixi La Juguesca, però sempre hi ha algú que acaba coordinant per que té més temps per dedicar-hi que els altres, per exemple, o té més experiència. Però tothom aporta el que pot ja que és una cosa totalment voluntària.

 

Quant de temps li dediqueu?

Eudald: Jo vaig entrar a l’organització l’any 2006, per tant fa 11 anys.

Carla: Jo vaig entrar l’any següent, el 2007, fa 10 anys.

 

El temps que hi dediquem va una mica per etapes. La Festa Major dura una setmana al setembre, però nosaltres comencem a muntar La Juguesca normalment al voltant de Sant Jordi, fent reunions un cop a la setmana, un cop cada 15 dies, i ens hi estem 3 o 4 hores i a mida que més ens acostem a la Festa Major cadsa cop ha de ser més gran la implicació. Llavors passem a fer dues reunions per setmana. I, al final, cap a finals d’agost ja ens trobem cada dia per preparar-ho tot, fer les compres, etc. És molt progressiu.

 

Per què formeu part de l’Organització?

Eudald: Jo vaig entrar a formar part de l’organitzaciñó per que  va arribar un moment que no vaig trobar el meu lloc dins cap colla en concret i, com que no volia deixar de participar de La Juguesca, vaig provar l’atra opció, que era organitzar-la. Anar a la 6a colla de La Juguesca.

 

Carla: Jo estava a Sporting l’Olla i va ser l’època en la que tots els joves que estaven a la colla van pasar-se a Skando. Jo en aquell moment no estava d’acord en canviar de colla per que no em semblava correcte, i justament en aquell moment van proposar-me entrar a l’organització i no m’ho vaig pensar.

 

Què és el que més us agrada del què feu?

Eudald: Personalment, a mi el que més m’agrada és pensar una cosa i, del no res, veure com de mica en mica es va desenvolupant i arriba un moment que es transforma en una activitat que pot disfrutar 600 persones.. Has creat una cosa, juntament amb els teus companys, que fa que al final la gent s’ho passi bé i disfrutin. És aquesta la gratificació.

 

Carla: A més, pots sumar moments concrets d’escollir inflables, ens anem a veure’ls i els provem tots. Llavors hi ha moments que són sempre millors que d’altres. Que d’una idea molt boja al final surti alguna cosa de bona. Nosaltres també ferm molta vida de colla, com si fossima la 6à colla. És gent amb la que acabes passant moltes hores, a les reunions, fora de les reunions, sopant, fent compres, preparant les proves, etc. No només a la Festa Major que estàs pràcticament 24 hores cada dia amb ells, sinó que abans també passes moltes estones junts. Fem molta pinya.

 

Què creieu que us aportarà aquesta experiència en la vostra vida social o laboral?

Eudald: El què més aprens a l’Organització de La Juguesca és saber treballar en equip. Són molts valors els que t’aporta, aprens molt dels altres; aprens a planificar, aprens a arribar acords, a organitzar, aprendre a discriminar el que és important i el que no, habilitats socials per tractar amb la gent, etc.

 

Carla: A mi m’ha aportat, també, retrobar-me amb gent que feina molt de temps amb la que no tractava i gràcies a La Juguesca ens hem tornat a trobar.

 

Què li diríeu a un jove que vol seguir les vostres passes?

L’organització de La Juguesca està oberta a tothom qui es vulgui apuntar. Sempre ens fa falta gent, sobre tot durant la Festa Major, que és quan calen més mans i que tothom és benvingut. Hi ha molta gent a la que no li agrada participar de les activitats però pot participar d’alguna altra manera.

 

A la nostra pàgina web hi ha tota la informació per poder-se apuntar. També poden contactar amb nosaltres presencialment a l’Aliança o a través de les nostres xarxes socials: Facebook, Instagram o Twitter.

 

Quines característiques o habilitats ha de tenir algú que vulgui entrar a l'Organització?

Tothom pot participar tant de La Juguesca com de l’organització. Com que toquem tots els àmbits, necessitem gent que tingui bones idees, gent que sigui molt bona muntant coses, fer manualitats, que sàpiga moute’s amb rapidesa, etc. Tothom val per l’organització per que tohom segur que té alguna cosa per aportar.


 

 

  

L'administració del web es reserva el dret d'eliminar qualsevol missatge que contingui propaganda o publicitat d'empreses i/o que insulti o utilitzi un llenguatge ofensiu, racista, violent o homòfob. L'Espai Jove El Galliner no comparteix necessàriament el contingut de les opinions publicades.

No hi ha comentaris.

Data de modificació: 13/09/2017 11:59:28

  • Imprimir Imprimir