Joventut

Joventut

Veu dels Joves: L'experiència dels voluntaris de Protecció Civil

3/3/2017

  • Voluntaris de Protecció Civil - Veu dels Joves

L’Albert Aguilera (19 anys), l’Ismael Rodríguez (19 anys) i el Luís Rayo (23 anys), són voluntaris de Protecció Civil de Lliçà d’Amunt des de fa més de 3 anys. La Regidoria de Joventut hem volgut trobar-nos amb ells per què ens expliquin la seva experiència com a voluntaris a una entitat i què ha significat en les seves vides. Són els primers convidats a la Veu dels Joves!

 

 

Què és Protecció Civil de Lliçà d’Amunt?

Albert: Protecció Civil de Lliçà d’Amunt és una entitat formada per voluntaris, majoritàriament del municipi, que s’encarrega de fer un servei de suport i assistència al ciutadà i d’ajuda a la Policia Local i als cossos d’emergència en les possibles emergències que puguin sorgir.

 

Quines tasques desenvolupa un voluntari de Protecció Civil?

Albert: Els voluntaris desenvolupem moltes tasques però cadascú té la seva especialitat en la què hi destaca per la seva formació o habilitats. Realitzem tasques contra incendis, d’atenció sanitària, serveis preventius, ens coordinem també amb els serveis de l’Ajuntament per realitzar els plans d’emergència, etc.

 

Què és el que més us agrada de la feina que feu?

Albert: M’agraden moltes coses, però suposo que sentir-me útil pel municipi i fer feina per la gent del poble; la satisfacció de fer la feina ben feta, etc.

 

Ismael: M’agrada molt la satisfacció d’ajudar a aquells que no poden fer algunes coses per si mateixos, com els avis, que sempre que et veuen t’agraeixen el suport.

 

Luís: Una de les coses que més em motiva és el companyerisme que tenim. Poder formar part d’un grup de persones amb els mateixos interessos, que et fa sentir-te útil i valorat.

 

Quant de temps dediqueu al voluntariat?

Lluís: Les hores que li puc dedicar a Protecció Civil és variat, depèn molt de la temporada de l’any. Quan he estat estudiant li he dedicat molt de temps. I durant el curs, si estudiava per les tardes venia al matí i a l’inrevés, els caps de setmana i les vacances. Tot el meu temps lliure.

Ismael: Depèn molt dels horaris de feina i estudis, però jo intento venir com a mínim 3 o 4 dies per setmana.

 

Què creieu que us aportarà aquesta experiència en la vostra vida social o laboral?

Albert: Jo, que vull ser sanitari, crec que això m’aportarà molta experiència en el món de les emergències. Una persona que ha format part de Protecció Civil acaba els estudis, d’entrada, amb una experiència molt gran després d’haver fet infinitat de serveis.

 

Luís: Ser voluntari t’aporta, també, que puguis experimentar diferents situacions i poder anar descartant el què més et crida l’atenció o el que menys t’agrada de cara al teu futur personal o laboral.

 

Per què vau decidir fer un voluntariat a Protecció Civil?

Ismael: Jo en formo part per què fa 4 anys van fer un servei d’un accident de trànsit darrera de casa meva. Llavors vaig veure de molt a prop la manera d’actuar dels que ara són els meus companys i la bona comunicació i bon rotllo que hi havia entre ells. En aquell moment no sabia què fem amb els meus estudis i això em va servir de motivació.

 

Albert: Per mi són 3 coses molt importants: En aquell moment tenia molt temps lliure, les ganes que tenia de formar part del món de les emergències i vaig veure que un company meu va entrar a Protecció.

 

Si us haguéssiu de quedar amb un moment viscut durant el temps que porteu com a voluntaris, amb què us quedaríeu?

Luís: Jo recordo que quan vaig començar dedicava tot el meu temps a Protecció Civil, moltes hores diàries. I no oblidaré mai les primeres experiències en tot, a aprendre en el mateix moment del servei mentre ho estàs vivint.

 

Ismael: Recordo molt una època en la que vaig viure una mala experiència personal i els meus companys van estar en tot moment ajudant-me i recolzant-me.

 

Albert: Un servei que vam fer se m’ha quedat molt marcat: ens van avisar que un home va caure a casa seva. Quan vam arribar la imatge era molt impactant, però això no és el que més em va cridar l’atenció, sinó l’estat en el que es trobava l’habitatge i la mateixa persona. Després vam posar el cas en mans de Serveis Socials. No sé com va acabar tot, però mai ho oblidaré.

 

Què li diríeu a un o una jove que està pensant en participar com a voluntari?

Ismael: Tenim els braços oberts a rebre gent amb ganes d’aportar coses a Protecció Civil i al grup de voluntaris que som en aquests moments.

 

Quines característiques o habilitats ha de tenir algú que forma part del cos de Protecció Civil?

Albert: Un voluntari de Protecció Civil ha de tenir generositat, altruisme, i sobre tot vocació de servei. No cal que tingui experiència, ni unes habilitats específiques, se li assignarà un voluntari de referència que l’acompanyarà els primers mesos i s’anirà formant dia a dia, com fem constantment la resta de voluntaris.

 

Lluís: A Protecció Civil hi ha feina per Sanitaris, per extinció d’incendis, per logística i intendència, per enginyers, per mecànics, etc. Hi ha feina per qualsevol persona. I un sol voluntari no ha de saber fer de tot.


 

 

  

L'administració del web es reserva el dret d'eliminar qualsevol missatge que contingui propaganda o publicitat d'empreses i/o que insulti o utilitzi un llenguatge ofensiu, racista, violent o homòfob. L'Espai Jove El Galliner no comparteix necessàriament el contingut de les opinions publicades.

No hi ha comentaris.

Data de modificació: 03/03/2017 18:05:22

  • Imprimir Imprimir